Regimul fiscal al activității de colectare a deșeurilor de metale feroase și neferoase
14.08.2023

Agenții economici care dețin licență pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum și exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată, vor deveni, începând cu 1 ianuarie 2024, subiecții impunerii cu impozit pe venit, cota acestuia constituind 7% din obiectul impunerii. La momentul de față aceștia aplică regimul general stabilit.

 

Prevederile Legii nr.212/2023, prin care este aprobată politica bugetar-fiscală, prevede și  suplinirea Titilului II din Codul fiscal cu Capitolul 73, care va reglementa din anul viitor activitatea contribuabililor indicați supra. Potrivit noilor prevederi, obiect al impunerii va deveni venitul determinat conform contabilității financiare, obținut în perioada fiscală, cu excepția diferențelor de curs valutar.

 

Modificările stabilesc și faptul că, indiferent de existența filialelor și/sau subdiviziunilor plasate în afara unității administrativ-teritoriale în care se află sediul central (adresa juridică) al contribuabilului, acesta va achita impozitul calculat la buget corespunzător sediului central.

 

Această categorie de contribuabili va calcula și achita impozitul pe venit trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător, iar darea de seamă se va prezenta anual, nu mai târziu de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare. Formularul și modul de completare a dării de seamă privind impozitul pe venit urmează a fi aprobat de către Ministerul Finanțelor.

 

Amintim, până în anul 2022 veniturile obţinute de persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător, inclusiv de la predarea deșeurilor de metale feroase şi neferoase, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora erau neimpozabile, fiind indicate în lit.y) art.20 din CF. La momentul de față nu se aplică impozitul pe venitul acestor personae obținut din predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate.

 

Totodată, Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi prevede expres și dreptul de efectuare în raport cu persoanele fizice a plăților în numerar în sumă ce nu depășește 10 mii lei lunar pentru achiziționarea deșeurilor de metale feroase și neferoase pe teritoriul Republicii Moldova.