Elaborarea noilor reglementări pentru tranzacțiile în numerar
15.08.2023

Instituirea unui cadru normativ care să reglementeze normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar și să ofere posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective şi proporționate în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului sunt scopurile proiectului de lege, elaborarea căruia este inițiată de Ministerul Finanțelor.

 

Propunerile părților interesate suct acceptate până la 21 august 2023 și pot fi expediate la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Vacarciuc Anna (Consultant superior al Direcției reglementarea sectorului financiar) Tel . 022 26 27 61 /Email:  anna.vacarciuc(at)mf.gov.md.

 

Amintim, la momentul de față reglementări ce se referă la tranzacțiile în numerar se regăsesc în Codul fiscal, Legea nr.845/1992  cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017, actele Băncii Naționale a Moldovei etc.

 

Totodată, la 19 decembrie 2021 a fost abrogată Hotărârea Guvernului nr. 764/1992 privind aprobarea Normelor pentru efectuarea operaţiunilor de casă în economia naţională a Republicii Moldova. Aceasta prevedea:

- norme generale privind numerarul entităților;

- modul de primire și eliberare a numerarului și de întocmire a scriptelor de casă;

- modul de ținere a registrului de casă și păstrarea banilor;

- revista casei și controlul respectării disciplinei de casă.

 

Hotărârea prenotată, în anexe, conținea și recomandări privind asigurarea integrității mijloacelor bănești în perioada de păstrare și în timpul transportării, privind întărirea tehnică și dotarea cu mijloace de semnalizare pentru paza antiincediară a caselor de bani din întreprinderi, precum și formularul actului de inventariere a numerarului.

 

Lipsa acestor reglementări exprese a dezorientat unii agenți economici, care la momentul de față urmează să aplice prevederile Legii nr.287/2017.

 

Proiectul de lege a fost prezentat ieri în cadrul ședinței secretarilor de stat și poate fi examinat aici.