Decontările în numerar: stabilirea limitelor tranzacțiilor
16.08.2023

Publicația noastră a comunicat anterior faptul inițierii de către Ministerul Finanțelor a elaborării proiectului de lege privind efectuarea decontărilor în numerar. Pentru a simplifica accesul la proiect, preluăm unele prevederi ale acestuia și le prezentăm publicului. Documetul deja este propus pentru consultări publice, care vor duta până la 28 august curent.

 

Astfel, sub incidența legii vor cădea, în sensul aplicării limitelor pentru tranzacțiile în numerar, persoanele juridice indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare; instituțiile; reprezentanțele permanente şi filialelor entităților nerezidente (inclusiv ale ONG); persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător și activitate profesională în sectorul justiției/sănătății.

 

Respectiv, la efectuarea tranzacțiilor în numerar contribuabilii indicați supra vor fi în drept să efectueze:    

  • plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ lunar în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției/sănătății. Limitarea sumei nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.   
  • plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de   întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei cumulativ lunar, cu excepțiile stabilite.    
  • plăți în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei anual:

– de la predarea deșeurilor și rezidurilor de metale feroase şi neferoase, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora.           

– de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate.   

– de la vânzarea producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi a producţiei din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată.         

  • plăți sub formă de dividende către toți asociații/acționarii în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei anual;       
  • plăți în temeiul contractelor de împrumut către toți debitorii în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 lei anual. 
  •  plăți în numerar pentru serviciile prestate de la un beneficiar de servicii sau reprezentant al acestuia în sumă ce nu depășește 100 000 lei anual. 

 

Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă; onorarea obligațiilor față de bănci; efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice; pentru cauțiuni, garanții, alte plăți în cadrul cauzelor penale efectuate către instituțiile și autoritățile publice; achitarea obligațiilor fiscale, plăților, amenzilor față de BPN.

 

Prevederile prezentate supra nu se vor aplica instituțiilor bugetare, iar persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport cu condiția că valoarea de procurare nu va depăși 300 mii lei, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.