SFS: obligațiile fiscale neonorate de persoanele fizice cetățeni sunt estimate la 73 mil. lei
17.08.2023

Persoanele fizice cetățeni care nu și-au onorat obligațiile fiscale pentru perioadele anilor 2019-2022, vor fi citate de către autoritatea fiscală pentru verificarea respectivelor obligații, comunică Serviciul Fiscal de Stat.
 

Astfel, persoanele sunt îndemnate să verifice cutia poștală și, în caz de recepționare a scrisorilor de conformare, să se adreseze la Direcția deservire fiscală conform domiciliului sau să apeleze la numărul de telefon indicat în scrisoare pentru a fi ghidate referitor la acțiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea onorării obligațiilor fiscale.
 

Contribuabilii care vor fi supuși verificării sunt cei care:  

  • conform datelor din Sistemul informațional al SFS, au obligații față de buget;
  • nu au depus Declarația CET18 cu privire la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale 2019-2022, dar aveau această obligație.

 

Potrivit datelor deținute de SFS, urmează a fi supuși verificării 16936 persoane fizice care înregistrează obligații de achitare a impozitului pe venit, suma estimativă totală a impozitului fiind de 73,3 mil. lei.
 

SFS precizează că, potrivit art. 83 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele fizice (cetăţenii Republicii Moldova, cetăţenii străini, apatrizii, inclusiv membrii societăţilor şi acţionarii fondurilor de investiţii) care au obligaţii privind achitarea impozitului pe venit, urmează să prezinte Declaraţia CET18. Termenul de prezentare al declarației respective este data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune.
 

Serviciul Fiscal de Stat exprimă disponibilitatea de a oferi consultațiile necesare contribuabililor vizați în vederea creării condițiilor pentru conformarea voluntară a acestora.