Care entități nu au obligația de completare a anexei 8D la Declarația VEN12
29.03.2023

Prezentarea declarației corectate a persoanei juridice cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2022 nu influențează alegerea regimului specificat la art.87 alin.(11) din Codul fiscal pentru anul 2023, comunică Serviciul Fiscal de Stat.

 

 Amintim, începând cu anul curent, întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii pot profita de vacanță la achitarea impozitului pe venit în cazul în care vor renunța la plata dividendelor, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, din profitul obținut în perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv, potrivit art. 87 alin. (11) din CF.


Alegerea opțiunii de aplicare a prevederilor articolului menționat supra se va face odată cu raportarea obligațiilor pentru perioada fiscală respectivă. Corespunzător, aplicarea prevederilor art.87 alin.(11) din CF pentru anul 2023 se va efectua prin completarea Declaraţiei forma VEN12 pentru anul 2023.


Totodată, agenții economici care aplică prevederile art.87 alin.(11) din CF, la prezentarea Declarației – forma VEN12 pentru perioada fiscală 2022, nu au obligația de a prognoza achitarea impozitului pe venit în rate, fiind admisă atât reflectarea indicilor „0” (zero) în anexa 8D, cât și necompletarea acesteia.


Contribuabilul care depistează că declarația fiscală prezentată anterior conține o greșeală sau o omisiune are dreptul să prezinte o declarație fiscală corectată, conform formularului şi modului de întocmire în vigoare pentru declarația fiscală care se corectează. Declarația fiscală corectată este versiunea declarației fiscale precedente.