Securitatea şi sănătatea în muncă: relaxarea cerințelor de instruire
21.08.2023

Pentru personalul tehnico-administrativ și personalul de birou instruirea periodică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se va efectua la intervale ce nu vor depăși 12 luni, prevede proiectul de lege ce se referă la facilitarea continua a activității mediului de afaceri ( pachetul de dereglementare nr.4), elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

La momentul de față Legea nr.186/2008 conține doar reglementarea periodicității instruirii periodice a muncitorilor, care este efectuată la intervale ce nu depăşesc 6 luni.

 

Totodată, este propusă excluderea obligativității de instruire a conducătorilor de unităţi, conducătorilor locurilor de muncă, specialiştilor, lucrătorilor desemnaţi şi reprezentanţilor lucrătorilor, acesta, potrivit prevederilor în vigoare, fiind efectuată îndată după numirea lor în funcţiile respective şi periodic, cel puţin o dată în 36 de luni. 

 

Suplimentar, autorii proiectului vin cu inițiativa ca actele obținute de conducătorii de unităţi şi lucrătorii desemnaţi în cadrul instruirii desfășurate de serviciile externe de protecţie şi prevenire să nu aibă un termen de valabilitate.

 

Reiterăm, consultările publice asupra proiectului se încheie pe data de 28 august 2023.

 

Alte propuneri incluse în proiect:

 

Dereglementarea activității de întreprinzător: foaia de parcurs

 

Achizițiile publice: revizuirea criteriilor de atribuire a contractelor.