Utilizarea creditului investițional în domeniul turismului rural
22.08.2023

Prevederile Regulamentului privind măsurile de subvenționare complementară și condițiile specifice de eligibilitate pentru subvenționarea complementară din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pot fi revizuite în sensul eliminării normelor limitative stabilite pentru acordarea de credite investiționale în condiții concesionale doar pentru construcția și dotarea tehnologică a pensiunilor agroturistice.

 

Proiectul intervențiilor este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și este parte a pachetului dereglementare nr.5, scopul modificărilor fiind facilitarea continuă a activității mediului de afaceri.

 

Astfel, creditul investițional obținut va fi utilizat și pentru plata bunurilor sau lucrărilor pentru reparația capitală, construcţia, reconstrucția, extinderea sau dotarea tehnologică a pensiunilor agroturistice, caselor rurale, pensiunilor turistice și unităților meșteșugărești (activități artizanale) din mediul rural.

 

Autorii consideră că noile norme vor asigura accesul echitabil la subvenționarea de stat pentru deținătorii tuturor formelor de cazare turistică din mediul rural, extinderea spectrului de lucrări relevante pentru darea în exploatare, funcționarea și modernizarea structurilor de cazare turistică. Suplimentar, accesul la susținerea de stat va fi oferită și prestatorilor de activități artizanale, ceea ce va contribui la consolidarea clusterelor turistice emergente în Republica Moldova.

 

Proiectul poate fi consultat aici, iar termenul-limită pentru înaintarea propunerilor și sugestiilor de îmbunătățire a documentului expiră la 28 august.