Trei entități au pierdut statutul de contribuabil mare
22.08.2023

Trei Societăți cu Răspundere Limitată („Meat House Production”, „Europrod Invest și „Avia Invest”) au fost excluse din Lista agenților economici contribuabili mari pentru anii 2023-2024, iar Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista prenotată. Ordinul nr.312, emis de Serviciul Fiscal de Stat ieri, 21 august, a fost publicat în MO din 22 august. Astfel, la momentul de față în Republica Moldova sunt 548 persoane juridice cu statut de contribuabil mare.

 

Reiterăm, potrivit prevederilor Ordinului SFS nr.471/2021, directorul autorității fiscale este în drept să excludă din Lista contribuabililor mari, înainte de termenul stabilit, contribuabilii care încetează să corespundă criteriului specific stabilit – deţinerea unei poziţii dominante şi/sau importanţă semnificativă într-un domeniu al economiei naţionale.

 

Amintim, potrivit prevederilor în vigoare, SFS atribuie calitatea de contribuabil mare pentru o perioadă de cel puțin 2 ani pentru 550 agenţi economici (persoane juridice şi persoane fizice, care practică activitate de întreprinzător, companiile de asigurări și instituțiile bancare, precum și până la 500 persoane fizice rezidente.

 

În lista contribuabililor mari nu pot fi incluși contribuabilii ce se află în proces de insolvabilitate şi de lichidare, inclusiv în rezultatul reorganizării; instituţiile publice; întreprinderile municipale; instituţiile de învăţământ publice şi private; contribuabilii care în ultimii 2 ani fiscali au înregistrat riscuri înalte de neconformare fiscală și cei care au mai puțin de 30 de salariați în luna efectuării selectării.