Regulamentul de acordare a ajutorului pentru fermierii a intrat în vigoare
23.08.2023

Ieri, 22 august, în MO a fost publicată și a intrat în vigoare Hătărârea Guvernului nr.602 prin care a fost aprobat Regulamentul cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

 

Potrivit acesteia, sunt eligibili fermierii micro sau mici ce exploatează teren arabil ce a fost însămânţat cu culturi cerealiere din prima grupă (grâu, orz, ovăz și triticale) pentru roada anului 2023. Acestea urmează a fi declarate în Raportului statistic nr. 4-agr, suprafața indivizibilă nu poate fi mai mică de 0,5 ha pentru toate culturile eligibile, iar solicitantul să fie în procedura falimentului, procedura simplificată a falimentului sau de dizolvare cu lichidare, precum și să nu fie inclus în Lista de interdicție a subiecților subvenționării.

 

Cuantumul subvenției va fi calculat de AIPA conform formulei prezentate în Regulament, cu aplicarea coeficientului de categorisire în funcție de suprafeţele gestionate, fiind asigurată repartizarea totală a fondului alocat. Mărimea acestuia va fi identificată prin raportul fondului la suma suprafeţelor eligibile ale tuturor beneficiarilor plenipotenţiali și nu poate depăși suma de 400 mii lei per solicitant. Suportul va fi acordat în mijloace bănești.

 

Anexe la Regulamente sunt actele ce urmează a fi prezentate atât de solicitanți, cât și de către autoritățile implicate:

 

*          Cererea de solicitare și calculare a ajutorului financiar

*          Declarația pe proprie răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate și acordul privind accesarea datelor cu caracter personal

*          Certificatul de confirmare eliberat de primărie

*          Informația generalizatoare/totalizatoare cu privire la beneficiarii de ajutor afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

 

 

Tot ieri Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat apelul de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022. Actele pot fi depuse de solicitanți la oficiile teritoriale ale AIPA în perioada 24 august – 29 septembrie 2023.