Guvernul solicită extinderea termenului stării de urgență
30.03.2023

Pentru ca autoritățile Republicii Moldova să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent, precum și pentru a păstra mecanismele adoptate până în prezent de către Comisia pentru Situații Excepționale în vederea prevenirii riscurilor pentru securitatea națională și ordinea publică, asigurării securității energetice și gestionării fluxului de refugiați, Guvernul în ședința din 29 martie a adoptat Hotărârea nr.165 privind propunerea de prelungire a stării de urgență. Documentul a fost publicat în MO în aceeași zi și poate fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

 

Astfel, se propune extinderea termenului stării de urgență cu încă 60 de zile, începând cu ziua de 5 aprilie 2023.

 

Amintim, pentru prima dată starea de urgență legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale a fost declarată prin Hotărârea Parlamentului nr.41/2022, ulterior fiind prelungită de 6 ori a câte 60 de zile.

 

Potrivit prevederilor Legii nr.212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, în perioada acesteia legile şi alte acte normative adoptate până la instituirea stării respective acţionează în măsura în care nu contravin Legii prenotate. Totodată, nu se admite desfășurarea alegerilor, cu excepția cazului în care acest fapt este permis în temeiul hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență, de asediu sau de război.

 

După ridicarea stării de urgenţă, actele normative adoptate pentru această perioadă se abrogă fără un preaviz special în acest sens.