Alte relații dintre asociații SRL
23.08.2023

Din 22 octombrie 2023 prevederea ce stabilește numărul-limită a asociaților în cadrul unei Sociatăți cu Răspundere Limitată (50 persoane) va fi exclusă atât din Legea nr.845/1992, cât și din Legea nr.135/2007. Respectiv, similar Societăților pe acțiuni, SRL vor avea posibilitatea de a majora numărul participanților.

 

Ieri, 22 august, în MO a fost publicată Legea nr.229 pentru modificarea unor acte normative (reglementarea relațiilor dintre asociații/fondatorii societăților comerciale).

 

Legea stabilește că statutul va deveni unicul act de constituire al SRL, iar datele care se conțin în hotărârile de modificare pot fi înregistrate doar în Registrul de stat al persoanelor juridice, fără a fi necesară și modificarea statutului. Totodată, acesta va prevedea dreptul de preempțiune la cumpărarea părții sociale deținute de participant și exceptarea de la acest drept; reglementarea noțiunii de dividend și în cazul SRL, repartizarea acestuia neproporțională cotei de participare; reglementează particularitățile majorării capitalului social prin aporturi suplimentare și formarea capitalului de stimulare a personalului angajat pentru stimularea și cointeresarea în activitățile eficiente, participarea active și inițiative de creație în favoarea societății etc.

 

Publicația noastră va prezenta detaliat noile prevederi în zilele următoare.