Valorificarea potențialului antreprenorial al femeilor
24.08.2023

Antreprenoriatul feminin este definit în programul de susținere a acestuia drept activitatea de inițiere și/sau gestionare și dezvoltare a unei afaceri de către femei în vederea obținerii de profit și creșterii economice. Proiectul documentului este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.

 

Potrivit autorilor programului, potențialul antreprenorial și de conducere al femeilor este neexploatat în Republica Moldova, iar investiții în antreprenoriatul feminin pot contribui la creșterea economică sustenabilă, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea inovațiilor de impact. Totodată, capacitarea economică a femeilor stimulează productivitatea și sporește diversificarea economică și egalitatea veniturilor, în special având în vedere faptul că antreprenoarele tind să angajeze cu 20% mai multe femei comparativ cu bărbații antreprenori.

 

Astfel, programul de susținere a antreprenoriatului feminin urmează să substituie Programul „Femei în afaceri” și presupune:

  • noi criterii de eligibilitate pentru aderare la program:

- afacerea este fondată de femeie (în cazul întreprinderii cu statut de persoană fizică) sau aceasta deține o cotă parte de cel puțin 51% (inclusiv, cumulativ cu alte femei membre) în cazul entității cu statut de persoană juridică;

- entitatea este administrate de o femeie.

  • suport financiar nerambursabil: 200 mii lei pentru afaceri debutante și 600 mii lei pentru afaceri în dezvoltare;
  • suport financiar nerambursabil denumit „pachetul e-comerț”: 30 mii lei pentru afaceri debutante și 50 mii lei pentru afaceri în dezvoltare.

 

Pentru implementarea celor patru măsuri de susținere stabilite de program (inclusiv asistența tehnică pentru susținerea antreprenoarelor (instruire, consultanța, coaching sau mentorat) și promovarea imaginii femeilor antreprenoare) sunt preconizate 30 mil. lei pe o perioadă de 3 ani.

 

Proiectul documentului poate fi consultat aici.