SRL: majorarea capitalului social
24.08.2023

Particularitățile majorării capitalului social a societății cu răspundere limitată prin aporturi suplimentare vor fi reglementate de un articol aparte inclus în Legea nr.135/2007. Reiterăm, modificările la respectivul act normativ sunt aprobate prin Legea nr.229/2023, publicată în MO din 22 august. Prevederile acesteia vor fi puse în aplicare din 22 octombrie curent.

 

Astfel, art.331 stabilesc că, capitalul social al societății poate fi majorat prin vărsarea aporturilor suplimentare de către asociați și/sau terți, în baza hotărârii adoptate de adunarea generală a asociațiaților. Aici menționăm că, spre deosebire de recunoașterea drept aport în capitalul social doar a bunurilor (inclusiv a drepturilor patrimoniale) şi banilor, după cum prevede legislația în vigoare, Legea nr.229/2023 va permite vărsarea și a drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală și a bunurilor consumptibile.

 

La vărsarea unui aport suplimentar în limita aprobată a majorării capitalului social asociații SRL au dreptul de preemțiune, proporțional cu cota sa din capitalul social. În cazul în care, după realizarea acestui drept sau a refuzului la acesta, la expirarea a termenului 6 luni de vărsare a aporturilor suplimentare de către asociații care nu și-au realizat dreptul lor de preempțiune, va fi acceptat aportul suplimentar al terților și asociaților care și-au realizat dreptul de preemțiune, fiind determinate limita diferenței dintre valoarea majorării capitalului social și valoarea aporturilor suplimentare vărsate de asociați.

 

Totodată, statutul sau hotărârea votată unanim de toți asociații societății se poate prevedea posibilitatea asociaților de a vărsa aporturile suplimentare fără respectarea proporției cotelor lor în capitalul social, precum și alt termen pentru vărsarea aporturilor suplimentare. De asemenea, este oferită posibilitatea vărsării aporturilor suplimentare doar pentru anumiți asociați sau terți, dar și exclusă etapa de vărsare a aporturilor suplimentare de către asociații care au drept de preempțiune.

 

Potrivit noilor reglementări, în termen de o lună de la data expirării procedurilor descries supra adunarea generală a asociaților va adopta hotărârea cu privire la aprobarea rezultatelor vărsării aporturilor suplimentare de către asociați și/sau terți; a mărimii părților sociale ale fiecărui asociat și a valorii nominale a acestora, ținând cont de aporturile suplimentare efectiv vărsate, aprobând și majorarea valorii capitalului social. Încă o inovație a legii prenotate este faptul că majorarea capitalului social nu va conduce la modificarea statutului SRL, faptul modificării respectivului capital fiind înregistrat în doar în Registrul de stat al persoanelor juridice.