Capitalul de stimulare a angajaților: plățile sunt asimilate dividendelor
24.08.2023

Pentru a stimula și cointeresa personalului angajat în activități eficiente, participări active, inițiative de creație în favoarea societății cu răspundere limitată, aceasta, prin decizie unanimă a asociaților săi, poate forma un capital de stimulare a beneficiarilor, prevede Legea nr.229/2023 pentru modificarea unor acte normative (reglementarea relațiilor dintre asociații/fondatorii societăților comerciale), care va fi pusă în aplicare din 22 octombrie 2023. Completările sunt aprobate în Legea nr.135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată.

 

Menționăm, aceste prevederi nu sunt obligatorii pentru SRL și reprezintă doar o opțiune. Modul de creare și utilizare a capitalului de stimulare, de desemnare a beneficiarilor, precum și condițiile de acordare a plăților de stimulare urmează a fi stabilite într-un regulament aprobat de societate.

 

Potrivit legii publicate în MO din 22 august, capitalul de stimulare se formează din contul profitului net al SRL și poate fi folosit:

  • la acordarea drepturilor la o plată la un moment stabilit sau
  • la un moment în viitor în asociere cu un eveniment desemnat în viitor.

 

Noile norme stabilesc că beneficiarii plăților de stimulare nu obțin drepturi și obligații prevăzute pentru asociați, dar pot avea acces la situațiile financiare ale societății și la altă informație, modul accesării urmând a fi stabilit de organele societății.

 

Totodată, Legea nr.229/2023 indică expres că plățile din capitalul de stimulare se vor asimila dividendelor.