Noua procedură de înregistrare a gospodăriilor țărănești
30.03.2023

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare anunță inițierea elaborării proiectului de hotărâre pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 977/2001 privind înregistrarea gospodăriilor ţărăneşti (de fermieri).

 

Proiectul este elaborat în contextul punerii în aplicare la 1 ianuarie 2023 a prevederilor Legii nr. 270/2022 pentru modificarea unor acte normative, care a venit cu intervenții în Legea nr. 1353/2000 privind gospodăriile țărănești (de fermier) și Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Acestea stabilesc că gospodăriile țărănești (GȚ), care anterior erau înregistrate de către primării, din anul curent vor fi înregistrate exclusiv de către IP ,,Agenția Servicii Publice”, iar certificatul de înregistrare, care era eliberat anterior, este substituit de decizia de înregistrare.

 

Potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 1353/2000, GȚ se înregistrează de către fondatorul acesteia la structura teritorială a organului înregistrării de stat în a cărei rază de competenţă se află unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi, în care fondatorul deţine teren. În cazul deţinerii terenurilor în două sau mai multe UAT de nivelul întâi, cererea de înregistrare a GȚ se prezintă structurii teritoriale a organului înregistrării de stat la alegerea fondatorului.

 

Au fost operate modificări și în  Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, GȚ sunt înregistrate de către IP ASP, procedura fiind reglementată de art. 28.

 

Astfel, pentru înregistrarea de stat a GȚ, fondatorul prezintă declaraţia de constituire, copiile de pe documentele ce confirmă dreptul de proprietate privată al fondatorului şi al potenţialilor membri ai gospodăriei asupra terenurilor, copiile de pe contractele de arendă a terenurilor, după caz, autentificate, și bonul de plată a taxei de înregistrare a GȚ. Totodată, în cadrul procedurii înregistrării de stat, organul înregistrării de stat va efectua procesul de înregistrare (luare la evidenţă) fiscală, statistică, medicală şi socială a întreprinzătorului individual prin transmitere autorităţilor vizate, în format electronic, a datelor privind înregistrarea acestuia, cu eliberarea pentru întreprinzătorul individual a înştiinţării respective (alin.31, art.28).

 

Noile reglementări stabilesc că organul înregistrării de stat expune informaţia din Registrul de stat şi din actele de constituire ale persoanei juridice pentru a fi accesată de către administrator şi/sau fondator prin intermediul portalului guvernamental al antreprenorului. Fondatorii GȚ vor ține cont de faptul că documentele electronice descărcate de pe respectivul portal sunt semnate electronic de către posesorul acestui portal şi au aceeaşi valoare juridică ca şi documentele eliberate pe suport de hârtie de către organul înregistrării de stat.

 

Totodată, una dintre modificările puse în aplicare din anul curent se referă la ținerea Registrului de stat al gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), obligație care, potrivit, art. 14 din Legea nr. 1353/2000, este atribuită structurilor teritoriale ale ASP în modul stabilit de legislația în vigoare. Acestea păstrează documentele în a căror bază au fost făcute înscrierile în Registrul şi eliberează extrase din el. Mărimea maximă a taxei de înregistrare a gospodăriei ţărăneşti, a taxei pentru efectuarea modificărilor în Registru, precum şi a taxei de eliberare a extraselor din acesta urmează a fi stabilit de Guvern.

 

Noile reglementări (art. 27 alin. (2) din Legea nr. 1353/2000) stabilesc că lichidarea GȚ poate fi efectuată prin hotărârea instanţei de judecată, la cererea depusă de un membru al GȚ, un reprezentant împuternicit al primăriei sau al SFS, inclusiv în cazul în care nici unul dintre membrii GȚ nu are drept de proprietate asupra pământului; un membru al GȚ sau un reprezentant înputernicit al creditorului în cazul insolvabilităţii ei; de moştenitor, dacă nu a rămas nici un membru şi nici un moştenitor al acestuia nu doreşte să ţină mai departe gospodăria, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

 

Activitatea GȚ se va considera încetată din momentul radierii acesteia din Registrul de stat al gospodăriilor țărănești (de fermier).

 

Având în vedere reglementările descries supra, HG nr.977/2010 se propune a fi abrogateă. Opiniile și recomandările părților interesate pot fi expediate, până la data de 15 aprilie 2023, la adresa electronică: vera.bîrliba(at)maia.gov.md sau pe suport de hârtie la adresa mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt 162, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, telefon de contact 022 204 526.