Cererile de compensare a cheltuielilor în cadrul activității independente vor fi depuse până la 15 septembrie
29.08.2023

Termenul de recepționare a cererilor de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente (care derivă din trecerea de la activitatea în baza patentei de întreprinzător) va fi extins de la 31 august până la data de 15 septembrie 2023. Proiectul hotărârii de Guvern este inclus pe ordinea de zi a Executivului de mâine, 30 august.

 

Documentul este elaborat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și ține de creșterea continua a numărului cererilor depuse în săptămâna precedentă (circa 160 cereri zilnic).

 

Totodată, Regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.483/2023 va stabili și prelungirea termenului de actualizare a listei persoanelor înregistrate în calitate de persoane fizice ce desfășoară activități independente, conform art. 696-6913 din Codul fiscal, și care, la 31 decembrie 2022, erau titulare de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul. Dacă la momentul de față Serviciul Fiscal de Stat urmează să prezinte respective listă până la 15 septembrie, după intrarea în vigoare a modificărilor actualizarea va fi efectuată la situația din 30 septembrie.

 

Noile prevederi, având în vedere termenul restrâns de punere în aplicare a acestora, vor fi applicate din data publicării hotărârii aprobate în MO.

 

Recomandăm să examinați și:

 

Activitatea independentă: avizul de plată, aprobat

Activitatea independentă: Registrul de evidență a procurărilor

Activitatea independentă: avizul de plată a taxei pentru unitățile comerciale va fi expediat până la 1 februarie.