Regimul fiscal al compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor
30.03.2023

Valoarea plăților îndreptate în favoarea angajaților cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor acestora în vârstă de 0-3 ani în mărime ce depășește valoarea 2500 lei lunar per copil per angajat urmează a fi inclusă în componența facilităţile impozabile acordate de angajator, prevăzute în art.19 din Codul fiscal, articolul fiind suplinit cu lit.a2).

 

Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative se regăsește pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi, 30 martie.

 

Totodată, se va permite deducerea cheltuielilor în cuantumul indicat supra legate de compensare a costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani a angajaților, iar limita maximă de deducere se stabilește la 10% din fondul de retribuire a muncii.

 

Modificări sunt propuse și în Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale. Astfel, Anexa nr.3 (Tipuri de drepturi şi de venituri aferent cărora nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii) va fi suplinită cu pct.42, potrivit căruia respectivele contribuții nu se vor calcula din valoarea plăților îndreptate în favoarea angajaților cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în limitele stabilite.

 

Legiuitorul propune ca din aceste plăți să nu fie calculate nici prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, în acest sens excepțiile stabilite la noțiunea de alte recompense din art.3 al Legii nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală fiind completate cu cele ce urmează a fi reflectate în art.19 lit.a2) din CF.

 

Potrivit autorilor, proiectul este elaborat în scopul diminuării poverii fiscale asupra angajaților și angajatorilor, deoarece la momentul de față plățile pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt impozitate pe principii generale, ceea ce majorează cuantumul plății suportate cu circa 45%. Stabilirea facilităților pentru compensarea costurilor acestor servicii ar contribui la crearea unui loc de muncă prietenos părinților.