Abilitarea economică a femeilor. Definitivarea programului
30.08.2023

Programul de susținere a antreprenoriatului feminin urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare în luna septembrie 2023. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Grupului de Lucru 9 „Abilitarea economică a femeilor și egalitatea de gen” din cadrul Consiliului Economic.

 

Amintim, proiectul programului vizează implementarea a patru măsuri:

  • Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante;
  • Suport financiar nerambursabil pentru întreprinderile în dezvoltare;
  • Asistența tehnică pentru susținerea întreprinderilor în dezvoltare;
  • Promovarea imaginii femeilor antreprenoare.

 

Pentru punerea în aplicare a programului sunt planificate 10 mil. lei. Astfel, beneficiarele programului vor avea posibilitate să acceseze finanțare nerambursabilă de maxim 80% din suma proiectului investițional și care nu va depăși valoarea de 200 mii lei, iar contribuția beneficiarei trebuie să constituie minim 20% din suma proiectului investițional. Totodată, programul mai prevede un suport financiar pentru activitățile în domeniul comerțului electronic a întreprinderilor gestionate de femei în valoare de maxim 50 mii lei.

 

În cadrul ședinței participanții au menționat că toate propunerile comunității de afaceri sunt binevenite și vor fi examinate minuțios, fiind luate în considerare la definitivarea proiectului, consultările publice a căruia se vor finaliza în următoarele două săptămâni.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru va monitoriza procesul de consultări publice și va acorda asistența necesară Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în definitivarea versiunii finale a programului.