Reglementarea activității de comerț exterior a agenților economici din regiunea transnistreană
30.08.2023

Serviciul Vamal extrage informațiile cu privire la agenții economici înregistrați în Registrul de Stat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). În cazul în care în Sistemul Informațional Integrat Vamal „Asycuda World” nu se identifică nicio înscriere privind înregistrarea agenților economici, se prezumă lipsa înregistrării acestora în Registrul de Stat.

 

Reglementările traficului de mărfuri și servicii ce constituie obiectul activității de comerț exterior a agenților economici din regiunea transnistreană, precum și furnizarea de către aceștia a rețelelor și a serviciilor de comunicații electronice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 815/2005, au fost modificate. Intervențiile sunt aprobate de Executiv, Hotărârea nr.594 din 14 august fiind publicată ieri, 29 august, în MO. Ținând cont de prevederile alin.(1) art.56 al Legii nr.100/2017, noile norme vor intra în vigoare la 29 septembrie curent.

 

Pentru înscrierea provizorie în Registrul de Stat, agentul economic din regiunea transnistreană va prezenta Agenției Servicii Publice cererea privind înscrierea provizorie în respectivul Registru (modelul cererii este aprobat de organul înregistrării de stat); copia actului de constituire și/sau a certificatului de înregistrare; extrasul din registru ce reflectă situația la zi; informația despre beneficiarul efectiv și documentul ce confirmă achitarea taxei pentru înscrierea datelor în Registrul.

 

Noile norme stabilesc și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în cazurile modificării datelor incluse în Registru sau excluderii entității din acesta. Astfel, agentul economic din regiunea transnistreană este obligat, în termen de 30 de zile, să prezinte ASP actele pentru modificarea informației (cererea, copia documentului ce confirmă modificarea datelor, extrasul din registru ce reflectă situația la zi și  confirmarea achitării taxei), iar ASP pentru confirmarea operării modificărilor va elibera solicitantului extrasul din Registru.

 

Totodată, agentul economic din stânga Nistrului înscris provizoriu va prezenta ASP pentru excluderea din Registru o cerere, modelul acesteia de asemenea fiind aprobat de organul înregistrării de stat.

 

Suplimentar, din reglementări este exclusă și noțiunea de licenţă pentru activitatea de trafic de mărfuri şi servicii ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior. După punerea în aplicare a noilor norme, în vederea obținerii actelor permisive pentru activitățile de trafic de mărfuri și/sau genurile de activitate ce constituie obiectul activității de import/export sau de furnizare a rețelelor și/sau serviciilor de comunicații electronice, agenții economici din regiunea transnistreană vor depune la autoritatea emitentă o cerere conform modelului stabilit, anexând la aceasta documentele necesare în conformitate cu prevederile actelor normative ce reglementează activitatea pentru care se solicită actul permisiv.