UAT pot obține statutul de expropriator
01.09.2023

Potrivit proiectului de lege examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat, expropriator al bunurilor şi drepturilor patrimoniale din proprietatea private va putea fi nu doar statul, după cum este prevăzut la momentul de față1, dar și unitatea administrativ-teritorială.

 

Astfel, pentru lucrările de interes național expropriator rămâne statul, prin organele abilitate sau persoanele special desemnate. Totodată, în cazul lucrărilor de interes local, unitatea administrativ-teritorială, al cărei organ competent a declarat utilitatea publică, va obține statutul de expropriator.

 

Modificările sut propuse în Legea nr.488/1999 vin cu o nouă abordare a relațiilor cu expropriatul, care urmează să se prezinte în termen de până la 45 de zile de la data notificării intenției de expropriere la sediul expropriatorului dovada dreptul său de proprietate pentru stabilirea despăgubirii care i se cuvine  pentru proprietatea ce urmează a fi expropriată. Proprietarul va fi obligat în termen de 15 zile de la solicitare să completeze actele privind calitatea de titular al dreptului de proprietate asupra obiectului pentru care solicită despăgubirea, altfel expropriatorul o va consemna în contul său trezorerial pe numele proprietarului, însă eliberarea acesteia se va efectua doar la data la care proprietarul își va dovedi dreptul asupra bunurilor.

 

Proiectul include reglementări noi ce vizează hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii; faza administrativă de expropriere; ipoteza existenței unor dezacorduri cu privire la oferta de despăgubire etc.

 

Totodată, este propusă excluderea din Legea nr.523/1999 a prevederii, potrivit căreia nu poate fi supusă exproprierii proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale.

 

După aprobarea prevederilor incluse în proiect, aceste vor fi aplicabile în exclusivitate situațiilor juridice viitoare și nu se vor aplica procedurilor de expropriere în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a legii.

____________________________________________________________

1Legea nr.488/1999, Articolul 4. Expropriatorul

Expropriator, în sensul prezentei legi, este statul pentru lucrările de interes naţional şi pentru lucrările de interes local, prin organele lui abilitate sau prin persoane special desemnate conform legii.