Legea nr.247, prin care sunt aprobate modificările la Legea nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, este publicată astăzi, 1 septembrie, în MO. Ținând cont de prevederile art.56 alin. (1) din Legea nr.100/2017, noile norme vor fi puse în aplicare din 1 octombrie 2023.
Astfel, principalele intervenții se referă la:
- actualizarea noțiunilor Legii nr. 1540/1998 cu cele definite în Legea nr. 209/2016 privind deșeurile și Hotărârea Guvernului nr. 561/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (de exemplu, termenul „compozit” se referă la ambalajele composite care au fost fabricate folosindu-se materiale de hârtii, cartoane, vată de celuloză şi straturi subţiri din fibre celulozice, cretate, impregnate, acoperite, colorate la suprafaţă, decorate la suprafaţă sau imprimate, în rulouri sau în foi de formă pătrată sau dreptunghiulară, de orice dimensiune, altele decât produsele de la poziţiile 4803, 4809 sau 4810);
- aplicarea mecanismului de scutire de taxa pentru ambalaje a agenților economici care recuperează și reciclează ambalajele puse pe piață de către aceștia. Potrivit Legii nr.247/2023, subiecții care au atins obiectivul de valorificare se scutesc de plata taxei pe ambalaje. Cei înregistrați în SIA-MD beneficiază de o scutire de taxa pe ambalaje egală cu raportul dintre cantitatea de deșeuri valorificate și cantitatea de deșeuri care corespunde obiectivului de valorificare prevăzut în anexa nr. 2 la HG nr. 561/2020, înmulțit cu cota taxei pe ambalaje. Până la introducerea obiectivelor de valorificare a materialelor compozite, obiectivele de valorificare a acestora vor corespunde obiectivelor stabilite pentru hârtie și carton;
- stabilirea cotelor taxei pentru mărfurile ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării în sumă absolută la o unitate de măsură a greutății materialului din care este fabricat ambalajul (plastic, lemn, hârtie, carton, sticlă, metale (inclusiv aluminiu) și/sau compozit):
Totodată, obligația privind taxa ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării va survini la data punerii la dispoziție a mărfurilor pe piață. Potrivit noilor reglementări, persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, şi persoanele fizice ce desfăşoară activitate de întreprinzător care nu fac parte dintr-un sistem colectiv ori nu s-au înregistrat ca sistem individual vor calcula și achită plățile respective și vor prezenta darea de seamă lunar, până la data de 30 a lunii imediat următoare lunii de gestiune, iar cei care fac parte dintr-un sistem colectiv ori s-au înregistrat ca sistem individual vor calcula și achita plățile corespunzătoare și vor prezenta darea de seamă anual, până la data de 30 aprilie a anului imediat următor anului de gestiune.