Termenul de raportare a ajutorului de stat expiră la 31 martie
30.03.2023

La 31 martie expiră termenil-limită de prezentare în adresa Consiliului Concurenței a rapoartelor de către furnizorii ajutorului de stat și ajutorului de minimis, acordate în perioada anului 2022. Obligația este stabilită prin Legea nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat. Potrivit acesteia, entitate raportoare (furnizor al ajutorului de stat) este orice autoritate a administraţiei publice centrale sau a unei unităţi administrativ-teritoriale, orice persoană juridică care administrează direct sau indirect resursele statului, precum și cele ale unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Rapoartele urmează a fi prezentate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat Registrul Ajutoarelor de Stat. Ghidul de utilizare al sistemului poate fi consultat aici.

 

La rândul său, Consiliul Concurenţei va elabora raportul anual (baza informațiilor transmise de furnizori privind ajutoarele de stat acordate), care urmează a fi prezentat, până la data de 1 iunie, Parlamentului şi Guvernului.

 

Amintim, în anul 2021 ajutoarelor de stat acordate a depășit 2,5 mil. lei, constituind 1,06% din PIB. Cea mai mare pondere din ajutor (74% din valoarea totală) a fost raportată sub formă de renunțări la veniturile bugetare, fiind orientate spre dezvoltare regională. Totodată, valoarea ajutorului de minimis în anul 2021 a constituit 147,2 mii lei.