Mecanismul de triere a întreprinderilor de stat
04.09.2023

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță elaborarea proiectului hotărîrii Guvernului „Cu privire la elaborarea mecanismului de triere a întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital de stat”, prevedere inclusă în Strategia cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.911/2022.

 

Amintim, Strategia stabilește viziunea și cadrul general de administrare proprietății de stat, crearea condițiilor necesare pentru alocarea strategică a resurselor umane, financiare, tehnice și tehnologice pentru redimensionarea rolului statului în economie și sporirea eficienței entităților vizate.

 

Documentul stabilește și premisele eficientizării de către stat a administrării proprietății publice în calitate de proprietar responsabil, transparent și credibil, care să asigure dezvoltarea și profitabilitatea entităților pe care le administrează.

 

La baza trierii vor sta întreprinderile strategice, nepasibile de privatizare, și cele ce urmează a fi deetatizate. Privatizarea urmează a fi efectuată printr-un mecanism transparent și integru, iar guvernanța corporativă a acestora va fi îmbunătățită.

 

La 1 ianuarie 2021, erau înregistrate 184 întreprinderi de stat și 80 societăți pe acțiuni cu cota statului, inclusiv 65 în care statul deține peste 30% din capitalul social.

 

În vederea eficientizării procesului de elaborare și perfecționare a cadrului normativ, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați. Propunerile pentru asigurarea calității elaborării  documentului sunt acceptate până la data de 15 septembrie 2023 și pot fi expediate la adresa electronică alexandra.puscas(at)mded.gov.md.