Unele achiziții nu vor fi supuse verificării în cadrul controlului fiscal
04.09.2023

Începând cu 1 ianuarie 2018 nu se supun verificării achizițiile efectuate de către persoanele juridice de la persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător și veniturile obținute de persoanele fizice din care a fost reținut şi achitat la buget impozitul în conformitate cu art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, precum şi veniturile și achizițiile specificate la art. 20 lit. y) și y2) din CF care corespund următoarelor condiții:

 

 în cazul persoanelor juridice:

- achizițiile efectuate, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător ce nu depășesc 300 mii lei cumulativ pe parcursul unui an fiscal pentru fiecare persoană fizică;

 

în cazul persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător:

- veniturile obținute din livrările ce nu depășesc cumulativ de 300 mii lei pe parcursul unui an fiscal, efectuate în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 ianuarie 2022;

- veniturile obținute din livrările ce nu depășesc cumulativ de 100 mii lei pe parcursul unui an fiscal, efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

 

În cazul în care nu au fost reținut și achitat la buget impozitul pe venit, acesta se va calcula în rezultatul controlului conform art. 901 alin. (35) din CF.

 

Prevederea este inclusă în Regulamentul cu privire la efectuarea controlului de către Serviciul Fiscal de Stat, aprobat de autoritatea fiscală prin Ordinul nr.265 din 25 iunie 2023. Documentul este plasat pe paagina autorității și poate fi consultat aici.