Cartea de identitate a cetățeanului Republicii Moldova: act de generație nouă
06.09.2023

Din 1 ianuarie 2025 în Republica Moldova poate fi pus în circulație un act de identitate de uz intern de generație nouă – cartea de identitate, care va substitui buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova și buletinul de identitate electronic al cetățeanului Republicii Moldova.

 

Proiectul modificărilor la Legea nr. 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte este propus pentru consultări publice de Agenția Servicii Publice, fiind promovat cu suportul Cancelariei de Stat.

 

Potrivit notei de întemeiere a proiectului, având în vedere nivelul scăzut de digitalizare al serviciilor publice este necesară introducerea la nivel național a unui act electronic de identitate pentru a pune la dispoziția cetățenilor un instrument sigur și facil în utilizare, creând astfel posibilitatea reală de a accesa serviciile online care necesită autentificare și/sau semnătura electronică a serviciilor de e-guvernare și e-business.

 

Obținerea cărții de identitate va deveni obligatorie de la vârsta de 14 ani (la momentul de față deținerea buletinului de identitate este obligatorie de la 16 ani). Totodată, cartea de identitate se va elibera doar cetățenilor Republicii Moldova. Aceștia se vor putea identifica în baza cartelei atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale.

 

Proiectul reglementează la general conținutul tuturor tipurilor de cărți de identitate, de buletine de identitate și de permise de ședere care se vor elibera în continuare. Cu toate acestea, cartea de identitate care are o particularitate specifică –  conține și mediu electronic de stocare a datelor. Cartea de identitate ce conţine mijloacele semnăturii electronice avansate şi certificatele cheilor publice nu se înmânează prin reprezentant şi nu poate fi livrată, fiind eliberată în exclusivitate solicitantului.

 

Toate tipurile de buletine de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova până la data emiterii primei cărți de identitate (buletinul de identitate, buletinul de identitate electronic, buletinul de identitate provizoriu) se consideră valabile potrivit termenului de valabilitate al acestora.

 

Proiectul poate fi consultat aici.