În scopul analizării criteriilor de eligibilitate ce trebuie să fie întrunite de fermierii micro și mici pentru accesarea ajutorului financiar pentru agricultorii afectați de seceta și consecințele crizelor din anul 2022, dar și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, vicepremierul Vladimir Bolea a avut consultări cu reprezentanții Curții de Conturi și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fiind reiterată importanța eforturilor comune în susținerea fermierilor. Părțile au constatat aspectele care fac dificilă sau chiar imposibilă obținerea actelor care certifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole, acestea fiind legate de:
- nefinalizarea procesului de intabulare a terenurilor;
- lipsa contractelor de arendă.
Reprezentanții Curții de Conturi au sugerat identificarea unei opțiuni optime care să contribuie la diminuarea riscurilor de achitare dublă din bugetul de stat pentru aceleași suprafețe în aceleași scopuri. Ținând cont de situația obiectivă, MAIA își propune elaborarea unui cadru normativ nou până la începutul anului viitor, care va reglementa problemele identificate. Totodată, agricultorii vor dispune de timp util să se conformeze până la lansarea noilor măsuri de subvenționare.
Astfel, MAIA informează că, procesul de recepționare a cererilor privind alocarea ajutorului financiar pentru fermierii afectați de seceta și consecințele crizelor din anul 2022, dar și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern continuă, în exclusivitate, în baza Regulamentului elaborat de minister.
AIPA va recepționa cererile până în data de 29 septembrie 2023, iar dosarul va cuprinde următoarele acte:
1) Cererea de solicitare și calculare a ajutorului;
2) Declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate și acordul privind accesarea datelor cu caracter personal;
3) Certificatul de confirmare eliberată de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi;
4) Copia Raportului statistic nr. 4-agr., aprobat prin Ordinul directorului general al Biroului Național de Statistică nr. 106/2008, pentru fermierii cu suprafețe mai mari și egale cu 10 ha;
5) Dovada deținerii contului bancar deschis la o bancă din Republica Moldova;
6) Copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau a certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești.