Atribuțiile Inspectoratului Control Financiar de Stat
07.09.2023

Inspecția Financiară se reorganizează prin transformare în Inspectoratul Control Financiar de Stat, stabilește proiectul hotărârii de Guvern elaborat și propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor. Inspectoratului va asigura eficiența finanțelor publice prin exercitarea, conform principiilor fundamentale, a supravegherii și controlului bugetar asupra proceselor de gestionare a resurselor bugetului public național și patrimoniului public.

 

Potrivit autorilor documentului, acesta este elaborat pentru a impulsiona dezvoltarea conceptului de responsabilizare financiară conform standardelor internaționale, iar reorganizarea Inspecției Financiare în Inspectoratul Control Financiar de Stat (ICFS), cu delimitarea clară a atribuțiilor, va exclude dublarea cu sistemul de control financiar public intern și funcțiilor auditului extern.

 

Regulamentul ce urmează a fi aprobat prin hotărârea Executivului stabilește misiunea, funcțiile de bază, atribuțiile și  drepturile Inspectoratului, modul de organizare a activității, drepturile și obligațiile angajatului acestuia, ale conducătorului și persoanelor cu funcție de răspundere ai entității supuse inspectării etc.

 

Sunt stabilite și atribuțiile de control pentru asigurarea protejării intereselor financiare ale statului și aplicării corecte și uniforme a cadrului normativ. Astfel, Inspectoratul va efectua controlul ex-post privind atribuirea și executarea contractelor de achiziții publice; a utilizării sumelor de desemnare procentuală și va atrage la răspundere beneficiarii care au încălcat normele legale; a respectării formării preţurilor de comercializare a produselor social importante; modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor pentru angajații din sectorul public participanți  în cadrul Programului de stat „Prima casă” și pentru beneficiarii  de credite ipotecare accesate până la lansarea acestui program  etc.

 

Alte prevederi incluse în document pot fi examinate aici.