Și producătorii de floarea-soarelui vor obține ajutorul umanitar extern
08.09.2023

Totalitatea culturilor fitotehnice cultivate în Republica Moldova, cu excepția rapiței, va deveni obiectul Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.

 

Proiectul de modificare a Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.603/2023 (publicat în MO din 25 august și tot atunci pus în aplicare) este propus pentru consultări publice de autor – Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). În cazul aprobării intervențiilor, în lista culturilor eligibile pentru acordarea ajutorului va fi inclusă și floarea-soarelui, neeligibilă în continuare fiind doar rapița.

 

Potrivit notei de întemeiere a proiectului, recepționarea cererilor și calcularea cuantumului de motorină în funcție de gradul de afectare va stimula însămânțarea în continuare a culturii de floarea-soarelui de către fermierii mici și micro, care are impact asupra formării listei de produse social importante prin obținerea materiei prime pentru uleiul de floarea-soarelui, și ar facilita situația financiară precară a agricultorilor. În cazul aplicării coeficientului de categorisire deja aprobat, aceste ajutoare sub formă de motorină ar facilita inițierea de prelucrare și condiționare a circa 112 mii hectare de terenuri.

 

Consultările publice vor dura până pe data de 16 septembrie 2023.