Organizarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor și regimul fiscal al facilităților
08.09.2023

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat procesul de elaborare a proiectului de оrdin cu privire la procedura de inițiere a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, urmând a fi stabilită procedura de inițiere a acestor servicii. 

 

Amintim, la 17 mai au intrat în vigoare prevederile Legii nr.367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, care prevede crearea acestor servicii pentru copii cu vârsta de până la 3 ani:

  • organizate de angajator la locul de muncă;
  • de îngrijire individualizată a copiilor;
  • de îngrijire a copiilor de tip familial.

 

Totodată, prin Legea nr.212/2023 pentru modificarea unor acte normative, prin care a fost aprobată politica bugetar-fiscală, este extinsă lista facilităţilor impozabile acordate de angajator salariaților. Astfel, la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare prevederile art.19 din Codul fiscal, potrivit cărora plățile acordate salariatului de către angajator în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani în mărime ce depășește valoarea nominală deductibilă de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului vor fi impozabile. Deducerea acestor plăți de către angajator se va permite în limita maximă de 5% din fondul de retribuire a muncii determinat pentru anul curent.

 

Respectiv, plățile primite de către salariați drept compensare a costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani în mărime ce nu depășește 2500 lei lunar pentru fiecare copil al salariatului vor fi neimpozabile, fapt statuat în art.20 lit.c1 din CF.

 

Concomitent, tipurile de drepturi şi de venituri aferent cărora nu se calclează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii (anexa nr.3 la Legea nr.489/1999) este completată cu plățile efectuate de angajator, în folosul salariatului, în scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani în mărime ce nu depășește valoarea de 2500 lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Astfel, în acest caz contribuțiile nu se vor calcula. Menționăm, în cadrul webinarului „Declararea contribuțiilor de asigurări sociale și consecințele reflectării eronate a acestora” va fi examinat detaliat și acest aspect.