Activitatea independentă: avizul de plată la taxa pentru unitățile comerciale
08.09.2023

Pe data de 11 septembrie va expira termenul-limită de prezentare a propunerilor pentru elaborarea avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii în cazul persoanelor fizice care practică activitate independentă în afara pieţelor sau amplasamentelor create în condiţiile Legii nr. 231/2010. Elaborarea documentului este anunțată de Ministerul Finanțelor, care inițiază modificări în Ordinul nr.17/2020, prin care au fost aprobate unele formulare tipizate ale avizelor de plată (a impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare evaluate, precum și neevalute; de plată la taxa pentru salubrizare și a taxei de la posesorii de câini).

 

Amintim, persoanele fizice care practică activitate independentă – subiecți ai impunerii cu taxa pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii, începând cu trimestrul III/2023, nu mai au obligația de a prezenta către data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune Darea de seamă pe taxele locale (Forma TL 13) trimestrial (urmare a punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2023).

 

Conform prevederilor art. 292 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele fizice care practică activitate independentă în afara piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, începând cu semestrul II al anului 2023 au obligația de achita taxa pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii anual, în termen de până la data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune.

 

În cazul categoriei respective de contribuabili calculul taxei pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii se va efectua de către organele împuternicite de autoritatea administrației publice locale anual, cu înștiințarea acestora privitor la suma taxei ce urmează a fi achitată prin intermediul avizelor de plată.

 

Expedierea avizelor de plată la taxa pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii în cazul persoanelor fizice care practică activitate independentă urmează a se realiza cel târziu până la data de 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.