MDED: nivelul cel mai inferior al recesiunii economice a fost depășit
11.09.2023

Produsul intern brut (PIB), cel mai important indicator macroeconomic care indică starea actuală a economiei, se menține în descreștere, diminuându-se cu 2,4% în trimestrul I al anului curent, comunică Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a publicat Raportul lunar privind evoluția social-economică a Republicii Moldova (la situația din 31 iulie 2023).

 

Astfel, în document se constată că majorarea costurilor de producție în contextul creșterii prețurilor a materiei primă și a resurselor energetice, precum și perturbarea lanțurilor de aprovizionare afectează puternic economia.

 

Potrivit Raportului, sectorul industrial rămâne în descreștere și a sustras 2,7 p.p. din evoluția PIB. Cea mai negativă contribuție asupra PIB a fost generată de sectorul energetic (-1,4 p.p.), VAB a căruia s-a diminuat cu 37%. Puternic a influențat și industria prelucrătoare (-1,3 p.p.), care s-a diminuat cu 14,2%.

 

Totodată, industria extractivă s-a diminuat cu 10,6%, generând un impact nul asupra PIB, la fel ca și subramura de distribuţie a apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, care s-a majorat cu 6,4%.

 

Menținerea prețurilor înalte la materialele de construcții și limitările bugetare au condus la micșorarea cererii pentru serviciile de construcții. În rezultat, VAB creată de activitatea de construcții s-a diminuat cu 16,3% și a sustras 1 p.p. din evoluția PIB.

 

Sectorul agricol în lunile ianuarie-martie s-a diminuat cu 4%, însă ponderea în PIB a fost nesemnificativă (1,8%), fapt ce a determinat un impact de -0,1 p.p. asupra PIB. A scăzut atât producția vegetală, cât și animalieră, însă impactul major asupra evoluției totale a fost produs de sectorul zootehnic, care în primul trimestru ocupă o cotă de 99% în producția agricolă.

 

Cererea de consum de bunuri din partea populației se menține în descreștere, fapt ce a diminuat VAB în comerț intern cu ridicata și cu amănuntul cu 6,2% și a exercitat o contribuție de -1,1 p.p. la evoluția PIB. Diminuarea cererii de consum a contribuit cu -2 p.p. la dinamica PIB, fiind explicată în mare măsură de reducerea consumului privat (-2,6%). Factorii de bază care au diminuat consumul sunt aceiași: creșterea galopantă a prețurilor, erodarea veniturilor disponibile ale populației și înrăutățirea condițiilor de creditare în contextul înăspririi politicii monetare din anul precedent.

 

Activitatea investițională s-a diminuat cu 0,4%. Cu o pondere de 20,8% în PIB, formarea brută de capital fix a influențat negativ PIB cu -0,1p.p. Un impact substanțial a fost generat de investițiile în clădiri și construcții speciale, care s-au diminuat cu 4,3% și au contribuit cu -0,6 p.p. la PIB. Pe de altă parte, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru dezvoltarea sectorului real al economiei, s-au majorat cu 7,7% și au influențat cu 0,5 p.p. evoluția PIB.

 

Totuși, unele activități economice au fost în creștere. Astfel, sectorul de prestare a serviciilor în domeniul sănătate și asistență socială a sporit cu 9,6% și 0,6 p.p. contribuție, sectorul IT (+7,6%, 0,5 p.p. contribuție), sectorul imobiliar (+8,1%, 0,5 p.p. contribuție), HoReCa (+14,2%, 0,2 p.p. contribuție), servicii de transport și depozitare (+2,9%, 0,1 p.p. contribuție). Aceste evoluții reflectă unele semnale de îmbunătățire a situației macroeconomice, întrucât nivelul cel mai inferior al recesiunii economice a fost depășit, consideră autorii Raportului.