Eliminarea dublării atribuțiilor organelor de control
12.09.2023

În cadrul primei ședințe a Grupului de lucru nr. 6 pentru reforma sistemului de control din domeniul protecției și securității muncii experții Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru au examinat posibilitatea eliminării dublări în atribuțiile organelor de control, informează Secretariatul Consiliului.

 

Membrii GL au menționat ca exemplu Legea nr.22/2018, care prevede că, constatarea contravențiilor se efectuează de către Inspectoratul de Stat al Muncii şi/sau Serviciul Fiscal de Stat. Astfel de prevedere creează premise pentru o dublare a controlului de stat care se poate solda cu inițierea unui proces contravențional asupra agenților economici care angajează zilieri. Ar fi binevenit să existe un organ de control/constatator al contravențiilor din acest domeniu.  

 

Alt spectru de chestiuni vizează măsurile restrictive și calitatea reglementării acestora. Legislația din acest domeniu se rezumă la două măsuri restrictive:

  • reatragerea/suspendarea licenței,
  • sistarea activității/funcționării activității (hale, subdiviziuni, etc.).
  •  

Aceste măsuri necesită precizări atât în privința tipurilor de încălcări, cât și/sau care sunt categoriile de risc, nivelul de risc și magnitudinea potențialelor prejudicii care permit calificarea încălcării drept „foarte gravă” și admite declanșarea aplicării măsurilor restrictive indicate în lege. 

 

Pentru a aduce claritate în privința cazurilor în care pot fi aplicate măsurile restrictive și tipurile de măsuri care pot fi aplicate, sunt necesare completări în legile corespunzătoare care să indice asupra magnitudinii potențialelor prejudicii, nivelului și categoriilor de riscuri, cu sau fără raportare la tipurile de încălcări.

 

Problemele respective, dar și altele identificate de asociațiile de întreprinzători, necesită soluționare bazată practicile și principiile promovate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, inclusiv pe mecanisme și principii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător ce există în prezent în Moldova.

 

Reforma sistemul de control de stat asupra activității de întreprinzător este preconizată pentru anii 2023-2024 și se promovează cu suportul comunității de afaceri membre a Consiliului Economic, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai organizațiilor donatoare, inclusiv a proiectului USAID/MISRA.

 

La ședință au participat reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului de Stat al Muncii, Sindicatelor, comunității de afaceri, precum și alte părți interesate.