Caracterul restaurativ al confiscării civile
12.09.2023

Mijloacele financiare, orice categorie de valori (active) corporale sau incorporale, mobile sau imobile, tangibile sau intangibile, precum şi actele sau alte instrumente juridice sub orice formă, inclusiv în format electronic ori digital, care atestă un titlu ori un drept, inclusiv orice cotă (interes) cu privire la aceste valori (active) vor deveni obiecte ale confiscării civile.

 

Proiectul de lege, prin care urmează a fi instituit respectivul mecanism, a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat. Documentul este elaborat de Ministerul Justiției, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție și al Autorității Naționale de Integritate (ANI).

 

Subiecți ai confiscării civile vor fi persoanele care au fost condamnate, învinuite sau inculpate pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de anumite articole1 din Codul penal, dacă nu a fost aplicată confiscarea extinsă; cele au fost recunoscute în calitate de bănuit sau învinuit de comiterea infracțiunilor indicate, dar urmărirea penală a fost încetată, clasată sau s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe bunurile acestor persoane în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale și/sau confiscări extinse, precum și membrilor familiei acestora sau persoanelor asociate subiectului (condiționat).

 

Mecanismul stabilește modalități de realizare a confiscării civile:

  • înaintarea demersurilor de către Autoritatea Națională de Integritate (la constatarea existenței unei diferențe substanțiale între averea dobândită în timpul exercitării mandatelor, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de către subiectul supus verificării);

 

  •  înaintarea demersurilor de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (în cazul persoanelor învinuite, care au fost condamnate în cadrul proceselor penale fără a se dispune confiscarea extinsă a bunurilor acestora de către instanța de judecată sau urmărirea penală în privința acestora a fost încetată, a foet dispusă scoaterea lor de sub urmărire penală și în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe bunurile deținute în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale și/sau confiscări extinse).

 

Proiectul stabilește subiecții cu drept de sesizare a instanței de judecată și de depunere a cererii de chemare în judecată de confiscare civilă, termenul de prescripție pentru respective acțiune, definește investigația financiară și drepturile investigatorului etc.

 

Totodată, este propusă completarea Codului penal cu articolul ce va reglementa sesizarea privind desfășurarea investigațiilor financiare legate de confiscarea civilă a bunurilor. Potrivit acestuia, la încetarea urmăririi penale, clasarea cauzei penale sau scoaterea de sub urmărire penală, procurorul sesizează ARBI în vederea efectuării investigațiilor financiare pentru confiscarea civilă a bunurilor.

 

Potrivit documentului, hotărârea judecătorească rămasă definitivă prin care se dispune confiscarea civilă se transmite ARBI sau ANI (pentru informare) și spre executare Serviciului Fiscal de Stat.  

_______________________________________________

1 Art. 158, 165, 1651, 168, 206, 2061, 2081, 2171, 2173, 218 - 220, 236 - 240, 2421–243, 248 - 249, 279, 283, 284, 324 - 328, 327, 328, 3302, 3321–3351 şi 3621