Monedă virtuală este reprezentarea digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar care este acceptată de către persoane fizice sau juridice drept mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată sau tranzacționată în mod electronic.
Noțiunea este inclusă în Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, modificările la care a fost aprobate de Parlament ieri, 30 martie, în a doua lectură.
Intervențiile sunt condiționate în contextul dezvoltării rapide a acestui sector, precum și în scopul evitării riscului utilizării abuzive a monedelor virtuale cu scopul spălării banilor și finanțării terorismului.
Cadrul legislativ intern va reglementa și noțiunile de beneficiar efectiv, persoanele expuse politic, măsurile aplicate cu privire la țările/jurisdicțiile cu risc sporit desemnate de Grupul de Acțiune Financiară Internațională, drepturile și obligațiile părților implicate etc.
Documentul a fost aprobat în contextul implementării recomandărilor „Jurisdicțiile trebuie să asigure că informațiile privind proprietatea și identitatea, inclusiv informațiile despre proprietarii legali și beneficiarii efectivi, pentru toate entitățile și construcțiile relevante sunt disponibile autorităților competente” și „Informațiile bancare și informațiile privind beneficiarii efectivi ar trebui să fie disponibile pentru toți titularii de conturi”, având în vedere procesul de evaluare a Republicii Moldova de către Forumul Global al OECD privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.