Impozitul unic. Noua distribuție
13.09.2023

Facilităţile şi stimulente acordate la crearea şi funcţionarea parcurilor pentru tehnologia informaţiei (în continuare – parc IT) ar putea fi modificate. Prorunerea este inclusă în proiectul de lege privid modificarea Legii nr.77/2016, elaborate și propus pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Astfel, dacă la momentul de față impozitul unic, achitat de rezidenții parcului IT, se determină drept 7% din venitul din vânzări, însă nu mai puțin de 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul aferent perioadei fiscale a impozitului respective pentru fiecare angajat, în cazul aprobării modificărilor în redacția propusă acesta va fi determinat în cuantum de 7% din venitul din vanzari al rezidentului, dar nu mai putin de 35% din salariul mediu prognozat pentru anul în curs pentru fiecare angajat al acestuia.  Distribuția sumei achitate de rezidenți cu titlu de impozit unic se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat:

  • 15% în contul impozitului pe venit al persoanei juridice;
  • 10% in contul impozitului pe venit al angajatului;
  • 15% în contul asigurărilor medicale obligatorii a angajatului;
  • 55% în contul de asigurări sociale al angajatului;
  • 5% la conturile de investiții individuale ale angajaților în instrumente financiare eligibile în modul stabilit de Guvern.

 

Astfel, agajații rezidenților parcului IT vor beneficia de asigurări sociale în marime de 80% din cuantumul unui salariu mediu prognozat pe economie pentru anul în curs, de asigurări medicale de stat și de investiții individuale în instrumente financiare eligibile.

 

În cazul modificării sau anulării acestui regim fiscal, rezidentii parcului IT vor fi în drept să activeze conform regimului prezentat (indiferent de modificări) până în anul 2035.

 

Totodată, este propusă abrogarea art.14 din Legea nr.77/2016, care reglementează repartizarea sumelor impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor IT.

 

Concomitent, lista activităților principale, permise pentru desfăşurare în cadrul parcului IT, ar putea fi extinsă. Potrivit proiectului, rezidenții parcului ar obține dreptul de a efectua, în ambele cazuri exclusiv la export, și activitați ce țin de centrele de intermediere telefonica (call center) (cod CAEM 82.20), inclusiv bazate pe orice tehnologie/canal de comunicare cu clientul (contact center), precum și alte servicii de furizare a fortei de muncă (cod CAEM 78.30).

 

Încă o intervenție vizează modul de gestionare a activității parcului IT, fiind preconizată crearea Consiliului parcului, atribuțiile acestuia fiind stabilite în proiect. Documentul poate fi consultat aici, iar propunerile și obiecțiile sunt acceptate până la 22 septembrie.