POLMED23: aplicarea conceptului REP
14.09.2023

Formularul Dării de seamă privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (formularul POLMED23) este propus pentru consultări publice. Proiectul ordinului este elaborat de Ministerul Finanțelor și poate fi consultat aici.

 

Potrivit autorilor, deși în legislația națională include conceptul de răspundere extinsă a producătorului (REP), instrumentele de constrângere și stimulare (inclusiv fiscale) privind aplicarea REP în Republica Moldova, nu sunt suficiente. Pentru a stimula agenții economici să aplice REP, se introduc instrumente fiscale care ar urma să faciliteze atingerea țintelor de valorificare a deșeurilor de ambalaje de către producători.

 

Respectiv, la determinarea obligației privind taxa pentru ambalaje va fi aplicat un nou mecanism de scutire de taxa pentru ambalaje pentru agenții economici, care recuperează și reciclează ambalajele puse pe piață de către aceștia, ținând cont de:

  • cantitatea de ambalaje plasate pe piață pe parcursul perioadei fiscale;
  • țintele de valorificare, atinse de fiecare subiect.

 

Conform proiectului, în funcție de categoria subiecților taxei, periodicitatea prezentării dării de seamă va fi stabilită:

- lunar – pentu contribuabilii  neînregistrați în SIA „Managementul deșeurilor” și care nu își execută obligația sa de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri prin aplicarea principiului REP;

- anual – pentu subecții ce își execută obligația de reciclare a ambalajelor, devenite deșeuri.

 

Consultarea proiectului se va încheia pe data de 22 septembrie 2023.