Abordarea pragmatică a evaluării facilităților fiscale și vamale
31.03.2023

În scopul raportării facilităților fiscale și vamale, anual se efectuează o analiză care constă în estimarea veniturilor bugetare ratate ca urmare a tratamentelor preferențiale. Inventarierea regulată a facilităților fiscale și vamale, estimarea veniturilor ratate din cauza acestora, monitorizarea implementării lor și evaluarea ex-post a rentabilității acestora creează oportunități pentru identificarea opțiunilor viitoare de creștere a veniturilor. În mod alternativ, o asemenea inventariere are drept scop promovarea inițiativelor viitoare de extindere a bazei fiscale, cu o ajustare în direcția revizuirii sau reducerii cotei de impozitare. Analiza cost-beneficiu, ca abordare pragmatică a evaluării facilităților fiscale și vamale, ca parte componentă a exercițiului de ajustare a politicilor fiscale și vamale este menită să îmbunătățească elaborarea politicilor publice, și ca rezultat întreg procesul bugetar, fiind parte componentă a CBTM și a documentației bugetare.

 

Raportul de evaluare a facilităților fiscale și vamale se publică anual pe pagina web a Ministerului Finanțelor.

 

Prevederile citate supra suplinesc Setul metodologic privind elaborarea, aprobarea şi modificarea bugetului, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr.209/2015, modificările operate la acesta prin Ordinul MF nr.32 fiind publicate în MO din 30 martie 2023.

 

Astfel, de rând cu obiectivele politicii bugetar-fiscale stabilite anterior (domeniul veniturilor; domeniul cheltuielilor; domeniul datoriei de stat și analiza riscurilor bugetar-fiscale) aceasta va include și raportul de evaluare a facilităților fiscale și vamale.

 

Prevederile Ordinului nr.32/2023 au intrat în vigoare la data publicării.