Determinarea obligațiilor fiscale ale persoanelor fizice. Informația din surse indirecte
15.09.2023

Având în vedere că Codul fiscal prevede obligația organelor cadastrale teritoriale, a deţinătorilor registrelor de valori mobiliare, notarilor publici de a prezenta Serviciului Fiscal de Stat informaţia privind determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea activelor de către persoane fizice, autoritatea fiscală a aprobat modificări la Ordinul nr.427/2018, prin care este stabilit modul, structura și termenul de prezentare a informației ce se referă la impozitul pe venit reținut la sursa de plată, precum și de colectarea datelor necesare din surse indirecte. Ordinul SFS nr.302 din 11 august 2023 a fost publicat ieri, 14 septembrie, în MO.

 

Astfel, informația furnizată de subiecții raportori în baza art. 22611 din CF, care la momentul de față vizează doar cetățenii Republicii Moldova, va fi solicitată pentru toți rezidenții, iar în cazul imposibilității sau certitudinii aprecierii rezidenței persoanei fizice, se recomandă prezentarea informației în privința tuturor persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

 

Încă o intervenție modifică suma ce vizează înregistrările în conturile bancare supuse raportării. În cazul în care valoarea acestora nu va depăși suma de 20 mii lei (la momentul de față – 3 mii lei) inclusiv, instituțiile financiare vor prezenta într-un rând separat suma totală și numărul operațiunilor menționate de intrare în cont bancar și, respectiv, în alt rând suma totală și numărul operațiunilor menționate de ieșire din respectivul cont. Aceeași sumă va fi indicate și în cazul furnizării informației privind dobânzile bancare și intrările/ieșirile de mijloacele bănești, la indicarea tipului și numărului de operațiuni.

 

Potrivit ordinului, din 1 ianuarie 2024 Agenția Servicii Publice va prezenta SFS informația privind înregistrarea mijloacelor de transport de către persoanele fizice în baza formularului cu care este suplinit Ordinul SFS nr.427/2018 – anexa nr.15, care conține și instrucțiunea de completare a acesteia.

 

Astfel, ASP va utiliza la prezentarea informaţiei privind documentarea mijloacelor de transport, inclusiv a celor transmise de către proprietari în folosință cu titlu oneros sau gratuit pe parcursul perioadei fiscale, și a Informaţiei pe persoanele fizice care, în perioada de raportare, au procurat mijloace de transport. Tot ASP va prezenta autorirății fiscale Informaţia privind determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea bunurilor imobile de către persoane fizice.

 

Este modificată și structura Informaţiei prezentate de notari şi alte persoane care desfăşoară activitatea notarială. Respectiv, anexa nr.6 la OSFS nr.427/2018 este suplinită cu trei coloane (se referă la cota parte la înstrăinare activului de capital), în care vor fi indicate valoarea de procurare a bunului/activului la momentul dobândirii (în valută), codul valutei, numărul și data documentului care confirmă dobândirea dreptului de proprietate asupra bunului/ activului. Totodată, după col.11 (Obiectul contractului) va fi inclusă col.11a, în care va fi reflectat numărul de identificare al acestuia (în cazul bunurile imobile – numărul cadastral, în cazul automobilelor – VIN codul etc.), iar în col.13 – codul valutei.

 

Încă o precizare este adusă la Informația privind cheltuielile efectuate de către persoanele fizice la procurarea mijloacelor de transport. Anexa nr.10 va indica expres că informaţia se va prezenta aferent persoanelor fizice care pe parcursul unui an fiscal, au efectuat cheltuieli legate de procurarea, posesia sau folosinţa mijloacelor de transport de la agentul economic, a căror valoare depăşeşte cumulativ suma de 300 mii lei.  Informaţia se va prezenta aferent tuturor cheltuielilor, inclusiv dobânda de leasing, comisioane, asigurarea şi alte cheltuieli suportate de persoanele fizice, plătitorii de facto, indiferent dacă persoanele fizice figurează sau nu în calitate de cumpărător nominal.