Angajamentele multianuale: suma viitoarei obligațiuni de plată
18.09.2023

Solicitarea privind asumarea angajamentelor multianuale se depune în termen de până la trei luni de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind aprobarea cadrului bugetar pe termen mediu, cu indicarea în mod obligatoriu a elementelor Clasificației bugetare,  în care sunt prognozate cheltuieli în acest scop.

 

Regulamentul privind asumarea angajamentelor multianuale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.652 din 6 septembrie, este publicat în MO din 15 septembrie și a intrat în vigoare.

 

Potrivit documentului, angajamentele multianuale semnifică suma viitoarei obligațiuni de plată, sub rezerva îndeplinirii condițiilor contractului/contractelor pentru achizițiile de bunuri, lucrări și servicii a căror perioadă de realizare este mai mare de un an, în limitele cheltuielilor prognozate în acest scop pe anii respectivi. Termenul maxim al angajamentelor multianuale asumate este de trei ani bugetari și nu poate fi extins; contractele de achiziții publice nu se transferă de la un angajament multianual asumat la altul, iar suma totală a contractelor nu poate depăși limita pentru care se permite asumarea angajamentelor.

 

Regulamentul stabilește și lista bunurilor, lucrărilor și serviciilor ce pot fi eligibile pentru achiziție: elaborarea documentelor normative în construcții și a proiectelor tehnice și executarea lucrărilor de întărire a infrastructurii de protecție contra inundațiilor; arme, muniții, sisteme de armament, tehnică cu destinație militară, piese de schimb și accesorii aferente acestora, precum și tehnică și utilaj de intervenție, autospeciale, inclusiv pentru transportarea categoriilor speciale de pasageri. În cazul acceptării angajamentului multianual de către Ministerul Finanțelor, procedurile de achiziții în se vor efectua în conformitate cu cadrul legal privind achizițiile publice și reglementările aferente acestora.

 

Procedura de acceptare a respectivelor angajamente, drepturile și obligațiile autorităților publice care acceptă angajamentele multianuale, prezentarea rapoartelor, modalitatea de control și monitorizare a angajamentelor pot fi consultate în MO nr.351-354.