Prețul la produsele agricole: cum poate fi remediată situația
19.09.2023

Producătorii și exportatorii de cereale au examinat în cadrul ședinței convocate ieri, 18 septembrie, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare problema exportului și prețurilor la cereale și floarea soarelui. La ședință au participat reprezentanții Serviciului Vamal și a Ministerului Infrastructurii și Transporturilor, comunică MAIA.

 

În ultimele zile, pe piața Republicii Moldova se atestă reducerea prețurilor de achiziție a cerealelor și oleaginoaselor.

 

Producătorii au acuzat traiderii că profită de situația financiară a agricultorilor și procură producția la prețuri derizorii. Totodată, aceștia au menționat că prețurile mici sunt și una dintre consecințele importului de grâu din Ucraina. Pe de altă parte, exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de 2-3 ori. Un alt factor ține de blocajul mare la transportarea pe cale maritimă cât și cea terestră, care majorează costurile suportate de traderi care se răsfrâng asupra fermierilor.

 

Vasile Șarban, secretarul de stat al MAIA, a menționat că problemele expuse au fost discutate recent și la întâlnirea cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în  portul Constanța și vizează îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri  din Ucraina pe căile feroviare și maritime.

 

Republica Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni, aceștia având prioritate pentru minister, a subliniat oficialul.

 

Amintim, pe data de 13 septembrie  Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat Dispoziția nr.81, una dintre măsurile dispuse fiind fluidizarea tranzitului pe teritoriul Republicii Moldova a cerealelor și florii soarelui din Ucraina.