Planurile de dezvoltare a lucrărilor miniere vor fi coordonate anual
20.09.2023

Executarea lucrărilor miniere fără coordonarea planurilor de dezvoltare ale acestora cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, după caz cu Inspectoratul Național pentru Supravegherea Tehnică, precum și cu abateri de la planurile și normativele coordonate va fi interzisă, prevede proiectul Instrucțiunii privind elaborarea și coordonarea Planurilor anuale de dezvoltare a lucrărilor miniere. Documentul este propus pentru consultări publice (care vor dura până la 3 octombrie) de Ministerul Mediului.

 

Instrucțiunea va deveni obligatorie pentru toți agenții economici indiferent de forma juridică de organizare, activitatea cărora este legată de folosirea sectoarelor de subsol pentru exploatarea substanțelor minerale utile. Potrivit proiectului, planurile de dezvoltare a lucrărilor miniere se întocmesc pentru un an și inclug toate tipurile de lucrări miniere (de descopertare, pregătire, recultivare, topografia minieră și prelucrare primară a materiilor prime). Acestea sunt prezentate pentru coordonare până la data de 1 decembrie a fiecărui an și vor fi valabile pentru anul viitor.

 

Totodată, schema de desfășurare a lucrărilor miniere se întocmește prin decizia titularului autorizației de exploatare în conformitate cu proiectul de exploatare a zăcământului pe o perioadă care nu depășește 5 ani, iar dacă exploatarea rezervelor de substanțe minerale utile este mai mică, planul  de desfășurare a lucrărilor miniere se perfectează pentru întreaga perioadă de exploatare a zăcământului.

 

Amintim, la momentul de față în țară sunt înregistrate peste 660 excavații de marerie primă pentru construcții (nisip, prundiș, argilă, calcar, gresie, granit etc.), producția acestora în proporție de 98 la sută fiind utilizată pe piața internă.