Codul fiscal și egalitatea de gen
20.09.2023

Noțiunea de servicii expusă în Codul fiscal poate fi suplinită cu precizarea că sunt considerate servicii prestațiile furnizate în mod obișnuit în schimbul unei remunerații, în măsura în care nu sunt reglementate de dispozițiile privind libera circulație a mărfurilor, a capitalurilor și a persoanelor. Serviciile cuprind în special:  

a) activități cu caracter industrial;  

b) activități cu caracter comercial;  

c) activități artizanale;  

d) activitățile prestate în cadrul profesiunilor liberale.

 

Prevederea este inclusă în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii). Documentul este elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat, convocată pe data de 18 septembrie.

 

Potrivit autorilor, transpunerea legislației Uniunii Europene cu privire la aplicarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați privind accesul la bunuri și servicii și furnizarea acestora constituie unul dintre angajamentele asumate de Republica Moldova în contextul aderării la UE.

 

Printre rezultatele scontate în rezultatul implementării modificărilor se regăsesc minimizarea sau excluderea discriminării directe sau indirectă între bărbați și femei în ceea ce privește prețurile, condițiile de vânzare, accesul la produse sau servicii, inclusiv în domenii precum asigurările, serviciile financiare, imobiliare sau de sănătate; oferirea acelorași condiții și prețuri la produsele și serviciile oferite; protecția consumatorilor împotriva discriminării de gen etc.