Rata de bază rămâne neschimbată
20.09.2023

În cadrul ședinței din 19 septembrie 2023 Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat hotărârea de menținere a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6% anual.

 

Sunt menținute ratele de dobândă la creditele overnight – 8,00 la sută anual și la depozitele overnight – 4,00 la sută anual.

 

La aceșați nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45% din baza de calcul.

 

Potrivit BNM, decizia respectivă este adoptată din perspectiva continuării propagării măsurilor de relaxare a politicii monetare din ultima perioadă și urmărește ancorarea anticipărilor inflaționiste și asigurarea condițiilor monetare necesare pentru a readuce și a menține inflația în proximitatea țintei inflației de 5,0 la sută pe termen mediu.

 

Următoarea ședință de politică monetară din a Comitetului executiv al regulatorului este stabilită pe data de 7 noiembrie 2023, în cadrul căreia BNM va examina oportunitatea diminuării ratei de bază.