Planul de acțiuni al Guvernului: digitalizarea și industrializarea țării
31.03.2023

Elaborarea conceptului Registrului cauzelor de insolvabilitate, dezvoltarea Registrului de stat al interdicțiilor, a Registrului procurilor și e-Procura prin reutilizarea Sistemului informațional MPower, aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare a economiei, a Programului național de industrializare pentru anii 2023-2027 sunt doar unele activități dintre cele incluse în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023. Documentul a fost aprobat de Executiv în ședința din 28 februarie curent prin Hotărârea nr.90, care a fost publicată astăzi, 31 martie, în MO și a intrat în vigoare.

 

Planul este structurat în 16 capitole, fiecare dintre care vizează activitatea domeniilor de competență ale ministerelor și/sau a unuei autorități din subordinea acestuia. Activitățile enumerate atât supra, cât și în continuare se referă la economie și digitalizare.

 

Astfel, agenții economici urmează să țină cont de faptul că urmează a fi elaborat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii contabilității și raportării financiare nr.287/2017 în ceea ce privește prezentarea de către anumite întreprinderi și sucursale a informației privind impozitul pe profit, în prevederile Legii prenotate fiind transpuse două Durective ale UE (nr.20113/34/UE și 2021/2101).

 

Tot în anul curent este preconizată aprobarea proiectului de lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, în vederea modificării sancțiunilor stabilite pentru nerespectarea prevederilor actelor normative care reglementează formarea și aplicarea prețurilor, inclusiv a adaosului comercial pentru produsele social importante, precum și revizuirea listei acestora (prin modificarea HG nr.774/2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante) în scopul atenuării creșterii accelerate a prețurilor de consum.

 

Planul prevede măsuri de la simplificarea cerințelor tehnice și sanitare pentru a sprijini entitățile care oferă cazare, masă și alte servicii pentru călătorii și turiști din zonele rurale (pensiuni turistice, agroturistice și case rurale) până la elaborarea propunerii privind modificarea cadrului normativ în vederea instituirii unui instrument de garantare destinat exportatorilor etc.

 

Potrivit Hotărârii publicate, ministerele și alte autorități administrative centrale vor prezenta lunar, până la data de 5 a lunii următoare perioadei de raportare, informația despre executarea Planului, utilizând platforma guvernamentală de raportare, evaluare și monitorizare „PlanPro” (http://monitorizare.gov.md ).

 

Totodată, până la data de 15 februarie, acestea vor prezenta Cancelariei de Stat raportul anual asupra realizării Planului menționat, iar Cancelaria va prezenta Guvernului, până la data de 15 a lunii următoare perioadei de raportare, informaţia privind progresul în realizarea Planului pentru luna precedentă, iar până la 15 martie – raportul de evaluare a implementării acestuia pentru anul precedent.

 

Reiterăm, documentul poate fi examinat integral în MO nr.108-111 din 31 martie 2023.