Confirmarea veniturilor obținute de cetățeni în Republica Moldova
22.09.2023

Astăzi, 22 septembrie, a intrat în vigoare Regulamentul privind eliberarea confirmării veniturilor obţinute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova. Acesta este aprobat prin Ordinul nr.344, emis de Serviciul Fiscal de Stat pe data de 13 septembrie și publicat în MO.

 

Confirmarea veniturilor poate fi solicitată pentru orice perioadă fiscală, începând cu anul 2007, și va fi eliberată de autoritatea fiscală în termen ce nu va depăși 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii de către solicitant. Pentru obținerea confirmării aferent anului curent, vor fi acceptate doar cererile prezentate după termenul limită de prezentare a CET18.

 

Regulamentul stabilește modul de identificare a veniturilor (conform SI „Rapoarte fiscale”), lista actelor ce urmează a fi anexate de solicitant (confirmarea veniturilor neimpozabile, creșterii de capital, royalty etc.), confirmarea veniturilor obținute în cadrul regimurilor speciale de impozitare (în cadrul parcului IT sau din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi) etc.

 

În confirmare nu se vor include:

  • veniturile obținute din surse aflate în afara Republicii Moldova sub formă de dividende, sub formă de dobândă și sub formă de royalty;
  • venitul persoanei fizice obținut din activitatea de întreprinzător.

 

Anexe la Regulament sunt modelele Cererii pentru eliberarea confirmării veniturilor obținute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova și a Confirmării privind veniturile obținute (în limbile română-engleză și română-rusă).

 

Tot de astăzi este  abrogat Ordinul SFS nr. 82/2019.