Modificări în clasificația bugetară
25.09.2023

Ordinul nr.79 cu privire la modificarea Clasificației bugetare, emis de Ministerul Finanțelor, este publicat în MO din 22 septembrie. În continuare prezentăm textul documentului, unele prevederi ale căruia deja sunt puse în aplicare, iar altele vor intra în vigoare din anul viitor.

 

Astfel, anexa nr. 8 „Clasificaţia programelor − B. Activităţi”

  • este completată cu coduri noi în următoarea redacţie:

„70402  Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”

70403 Proiectul „Cadrul de implementare a biosecurității pentru managementul resurselor biologice în Moldova”

70404 Proiectul „Facilitarea integrării socio-profesionale a persoanelor aflate în detenție și post-detenție”

70405 Proiectul „Construcția spitalului regional mun. Bălți” ”;

 

  • denumirile codurilor 70066 și 70127 vor avea următorul cuprins:

70066 Proiectul „Îmbunătățirea calității educației”

„70127 Proiectul „Abordarea schimbărilor climatice prin acordarea libertății energetice în Parteneriatul Estic”;

 

  • anexa nr.12 „Norme metodologice privind aplicarea Clasificației economice”, în descrierea codului economic 114521 „Taxa de licenţă/autorizaţie pentru anumite genuri de activitate încasată în bugetul de stat” după cuvîntul „bancassurance” este completată cu textul „și plata pentru eliberarea avizului autorității de supraveghere la constituirea organizației de creditare nebancară,”.

 

Încă un punct al ordinului stabilește noua descriere a categoriei „250000 SUBVENŢII”. Astfel, din 1 ianuarie 2024 subvențiile reprezintă plăţi curente achitate entităților producătoare sau prestatoare de servicii, cu scopul de a influenţa procesul de producere sau preţurile de livrare. Subvențiile includ transferurile pentru compensarea pierderilor suportate în procesul de producție sau prestare a serviciilor ca rezultat al menţinerii preţurilor la un nivel mai jos de costuri atunci când politicile economice şi sociale au fost stabilite de stat, pentru compensarea parțială a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru procurarea utilajului şi materiei prime pentru propria utilizare, pentru compensarea  diferenței de preț sau tarif la servicii producătorilor sau prestatorilor de servicii, efectuată în folosul tuturor cetățenilor. Nu se consideră subvenție plățile achitate în baza contractelor de prestări de servicii.