Prima licitație a VMS emise pe 10 ani va avea loc la 27 septembrie
25.09.2023

Unul dintre obiectivele strategice pe termen lung al Ministerului Finanțelor, prevăzut în Programul de management al datoriei de stat pe termen mediu, este dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS). În scopul realizării acestua, Ministerul Finanțelor va extinde maturitatea portofoliului de VMS emise pe piața internă, comunică autoritatea. 

 

Din perspectiva unui investitor persoană fizică sau juridică, VMS pot fi privite ca alternativă de economisire la alte tipuri de investiții, precum depozitele bancare și conturile de economii, acțiuni, achiziții imobiliare etc.

 

Riscurile în aceste plasamente sunt aproape egale cu zero, iar banii pot fi recuperați oricând, prin vânzarea VMS pe piața secundară. Complementar, la momentul de față dobânzile la VMS sunt suficient de atractive, constituind 7,07% pentru un termen de 364 zile, 8% – pe termen de 7 ani și, mai nou, 8,25% pentru obligațiunile de stat pe 10 ani preconizate spre plasare, pentru prima dată, la data de 27 septembrie curent. Volumul indicativ al emisiunii constituie 175 mil. lei.

 

Emisiunea obligațiunilor de stat pe 10 ani va reprezenta un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3, 5 și 7 ani emise în prezent de către Ministerul Finanțelor. La fel, acțiunea va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și la planul de dezvoltare a economiei naționale. 

 

VMS sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții, deoarece beneficiază de garanția integrală a statului, atât din punct de vedere al capitalului investit, cât și al dobânzii aferente. 

 

Ministerul precizează că, persoanele fizice și persoanele juridice, rezidente sau nerezidente, pot să participe la licitațiile de plasare a valorilor mobiliare de stat doar prin intermediul băncilor-dealeri primari.

 

Notă: Obligațiunile de stat sunt valori mobiliare de stat (VMS) pe termen lung (de la 1 an și mai mare), emise cu o rată flotantă sau fixă a dobânzii. Dobânda (cupoanele) la obligaţiunile de stat se achită periodic. Obligaţiunile de stat pot fi vândute cu scont, la preţul lor nominal sau cu primă şi sunt răscumpărate la scadenţă la valoarea lor nominală.