Granturi pentru dezvoltarea turismului rural
26.09.2023

Componentele Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului sunt:

  •  informara și promovarea
  • sprijinul financiar nerambursabil
  • monitorizarea și evaluarea proiectului. 

 

Bugetul Programului constituie circa 30 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi completat cu fonduri de la donatori locali și străini, comunică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). 

 

Programul este deja lansat și este axat pe facilitarea activității de turism și antreprenoriat, crearea noilor afaceri, sporirea veniturilor în sectorul turistic și cele conexe, înclusiv promovarea exportului de produse și servicii turistice autohtone. Pe parcursul a 3 ani de pilotare a Programului, vor fi susținute cel puțin 50 de intreprinderi mici și mijlocii cu granturi de până la 500 mii lei per beneficiar, cu o contribuție proprie de 30% din valoarea proiectului investițional.

 

Noul instrument va fi susținut din bugetul de stat și din fondurile UE, este direcționat pentru solicitanții care desfășoară activități antreprenoriale în turism sau sectoarele conexe, cu potențial pentru organizarea de activități turistice în sate, comune și orașe cu o populație de până la 30 mii de locuitori. Programul este implementat de ODA cu susținerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerului Culturii.

 

Depunerea aplicațiilor pentru accesarea de granturi este realizată în regim online, la completarea acestui formular.

 

Notă:  ODA a semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport întreprinderilor mici și mijlocii. Din valoarea totală a finanțării (8 mil. euro), circa 500 mii euro sunt preconizate Programului de sprijin pentru dezvoltarea turismului rural.