CORM conține noi coduri și ocupații
26.09.2023

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat în MO Ordinul nr.128 cu privire la modificarea Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-2021), aprobat prin Ordinul nr. 11/2021. Documentul a fost semnat la 6 septembrie și va fi pus în aplicare peste 30 de zile din data publicării (respectiv, 20 octombrie 2023).

 

Modificările au fost elaborate ținând cont de necesitatea ajustării CORM cu cererea pieței muncii, precum și modificările operate în legislație. Astfel, în CORM sunt incluse ocupații noi (cum ar fi psihologi în domeniul educational, social, securității naționale sau al transporturilor), inclusiv la feminin, dar și excluse unele ocupații (psiholog/psihologă în specialitatea psihopedagogie special și în specialitatea psihoterapie), denumirea altora fiind modificată.

 

Astfel, în cazul în care entitatea aplică grupele de bază 2634 și 5311 din partea II a Structurii CORM, aceasta urmează să țină cont de noile coduri și tipuri ale ocupației angajatului. Acelați fapt se referă și la întreprinderile/instituțiile care au angajat examinatori/examinatoare poligraf, psihologi cu diferită specializare și pshihoterapeuți. Aceste modificări sunt operate în partea III a CORM – „Inexul alphabetic al ocepațiilor”.

 

Amintim, CORM 006-2021 stabileşte denumirile ocupaţiilor (funcţiilor și profesiilor) practicate de populaţia activă a RM şi clasificarea lor pe grupe, în funcţie de nivelul de omogenitate a activităţii desfăşurate și de nivelul de competențe/abilități necesare pentru a practica ocupațiile respective și se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială şi este obligatoriu la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere indicarea ocupaţiei.

 

Acesta este un document de reglementare destinat utilizării în unități la încheierea contractelor individuale de muncă (CIM) cu salariații; prezentarea formularului IPC21 și alte cazuri în care se impune indicarea ocupațiilor la completarea documentelor oficiale.

 

Statele de personal ale unității de asemenea reprezintă unul dintre documentele obligatorii, care urmează a fi aprobate la unitate cu indicarea denumirilor ocupațiilor, care vor corespunde CORM 006-2021.