Parcul IT: rezidenții vor fi în drept să desfășoare activitatea la distanță
03.04.2023

Lista genurilor de activitate premise pentru desfășurare în cadrul parcului pentru tehnologia informației va fi extinsă. Vineri, 31 martie, Parlamentul a aprobat modificări și completări în Legea nr.77/2016.

 

Respectiv, suplimentar la activitățile prevăzute anterior, rezidenții parcului IT vor fi în drept să presteze activități reflectate în CAEM-2:

  • de postproducție cinematografică, video şi de programe de televiziune (59.12), limitate la:

–  servicii de corectare și recondiționare digitală a culorilor (59.12.13);

- servicii de editare și proiectare a sunetului (59.12.17);

  • de realizare a înregistrărilor audio şi activități de editare muzicală (59.20), limitate la înregistrări originale de sunet (59.20.13);
  • de inginerie și de consultanță tehnică legate de acestea (71.12), limitate la servicii de proiectare tehnică pentru instalații industriale și manufacturiere (71.12.17).

 

Suplimentar, proiectul de lege stabilește că rezidenții parcului desfășoară, drept activitate principală, una sau mai multe din activitățile prevăzute la art. 8, inclusiv prin intermediul salariaților care prestează munca la distanță pe teritoriul Republicii Moldova și/sau în afara acestuia. Amintim, anterior Legea nr.77/2016 prevedea dreptul de desfășurare a activității acestora exclusiv în sediile lor şi ale subdiviziunilor lor amplasate pe teritoriul RM.

 

Rezidenții parcului IT vor ține cont și de completarea Legii prenotate cu obligația efectuării verificării și prezentării rezultatelor acesteia revine oricărei persoane juridice sau fizice care a aplicat regimul special de impozitare cel puțin o lună pe parcursul anului calendaristic, care anterior nu era stabilită expres.

 

Proiectul vizează și revizuirea surselor de venit ale Administraţiei parcului. Prevederile anterioare ale Legii indicau că veniturile se constituiau din cotizaţiile obligatorii ale rezidenţilor parcului, din serviciile de consultanță prestate acestora pe bază de contract și implementarea proiectelor/programelor privind dezvoltarea industriei IT și a ecosistemului pentru inovare digitală. La momentul de față acestea sunt suplinite și alte venituri din exercitarea atribuțiilor Administrației.

 

Potrivit documentului, Guvernul urmează să aducă actele sale normative în concordanță cu prevederile acestuia în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a modificărilor, asigurând adoptarea de către autorități a actelor normative necesare punerii în aplicare a modificărilor în Legea nr.77/2016.